0sm89juzc4wj6vbr135qt7p7ntp3r4

SUOMESTA EVÄITÄ OMALLE URALLE

Huhtikuun lopulla Max Schneider pakkautui ystävänsä kanssa autoon ja aloitti yli 2400 kilometrin road tripin Etelä-Saksasta kohti Suomea. Päämääränä oli Versowoodin Vierumäen saha, jossa odotti kolmen kuukauden työharjoittelu.

Tyypillisestä kesätyöstä ei ollut kuitenkaan kyse, vaan Mosbachissa puutekniikan insinööriksi opiskeleva nuorimies halusi omaehtoisesti syventää osaamistaan puunhankinnasta ja raaka-aineesta sekä parantaa samalla englannin kielen osaamistaan.

– Perheellämme on puuta jalostava yritys ja halusin työharjoitteluun niin ikään perheyritykseen, mutta mahdollisimman suureen sellaiseen. Halusin kokemuksesta kaiken mahdollisen irti omaa tulevaa uraani ajatellen, enkä usko, että suurella konsernilla olisi ollut minulle niin paljon annettavaa, Max aloittaa.

Ensimmäisenä viikonloppuna autosta puhkesi rengas ja tutustuminen suomalaiseen arkeen alkoi rengasliikkeen etsimisellä. Kun ystävä lyhyen vierailun jälkeen palasi Saksaan, aloitti Max työt Versowoodilla.

Kattava kuva teollisuudesta

Kevään ja kesän aikana Max on päässyt vierailemaan niin Hankasalmen, Vierumäen, Heinolan, Hartolan kuin Riihimäenkin yksiköissä ja työskennellyt muun muassa toimistolla, sahan tuotannossa, pellettitehtaalla, kelan valmistuksessa ja puunhankinnassa.

  Olen oppinut todella paljon muun muassa sahatavaran laaduista ja standardeista. Liimapuutehtaallakin pääsin tekemään laatutestausta.

Mieleenpainuvin on kuitenkin kokemus hakkuilta. Moton kyydissä istuminen ja korjuun seuraaminen tekivät nuoreen mieheen lähtemättömän vaikutuksen.

  Emme ole koulussa käyneet hankintaa oikeastaan lainkaan läpi ja kaikki oli minulle uutta. On uskomatonta, miten kone nappaa valtavan puun ja käsittelee sitä kuin tulitikkua. Oli pakko kuvata työskentelyä videolle.

Suomea monelta kantilta

Työkokemuksen lisäksi heinäkuun lopussa kotiinsa suuntaavan Maxin mukaan on tarttunut rutkasti uusia tuttavuuksia sekä roppakaupalla muistoja. Kaupunkilomailun ja tyttöystävän kanssa Heinolan kylpylässä vietetyn viikonlopun lisäksi saksalainen on viihtynyt luonnon helmassa.

– Suomen luonto metsineen ja järvineen on vaikuttava. Omalla kotiseudullani kaikki järvet ovat lähinnä tekojärviä.

Järviin ja saunaan pääsi tutustumaan myös Maxin perhe, joka vieraili Suomessa kesäkuussa. Nuorukainen opasti sukulaisiaan pakkaamaan mukaan kaikki vaatteensa, mutta sitten tulikin helle.

– Sukulaiseni rakastuivat Suomeen ja ihmettelivät, miksi mennä Espanjaan, kun täälläkin on näin lämmin. Heidän lähtöään seuraavana päivänä alkoi hyytävä kylmyys, hän nauraa.

Viimeinen kouluvuosi suomalaista ammattikorkeakoulua vastaavassa DHBW Mosbachissa alkaa syksyllä. Valmistuttuaan Maxia odottaa ura perheyrityksessä.

– Ai kannattiko tulla? Todellakin kannatti. Kaiken työn parissa kokemani lisäksi yksi ikuisesti mieleenpainuvimmista asioita on se, miltä Helsinki näyttää arkena ja miltä se näytti, kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden!

Share This