0sm89juzc4wj6vbr135qt7p7ntp3r4

ROKKARI TRUKIN RATISSA

Vasta armeijasta kotiutunut Eetu Heino sai soiton Misawa Homes of Finlandin tehtaanjohtajalta. Vanha tuttu tiesi Eetun muuttaneen Mikkeliin ja tarjosi kolmen kuukauden sairauslomasijaisuutta sahalla.

– Aloitin juoksupoikana ja tein töitä lajittelussa. Määräaikaisuus vaihtui vakituiseen työpaikkaan ja viimeiset viisi vuotta olen ajanut trukkia.

Yritys on tärkeä työllistäjä Mikkelissä ja pitää hyvää huolta osaajistaan. Toimivan työterveyden ja muiden työsuhde-etuuksien lisäksi työnantaja vie joka vuosi pienen joukon työntekijöitään yhtiön pääpaikalle Japaniin.

– Ideana on, että kaikki pääsevät ainakin kerran käymään. Itse olin viime vuoden lopulla, Eetu kertoo.

Aivan vierasta työskentely puuteollisuuden parissa ei Eetulle ollut, sillä mies oli aiemmin toiminut talotehtaalla kalusteasentajana ja opiskellut myös metsäkonekoulussa. Sahateollisuuteen liittyy usein vääriä käsityksiä ja negatiivisia asenteita, joita Eetu haluaa omalta osaltaan oikoa.

– Kyllä minä ylpeästi kerron työstäni ja työpaikastani. Suomalainen sahatavara on maailmanlaajuisesti arvostettu tuote, eikä meillä ole sen suhteen mitään anteeksipyydeltävää.

Työssään tyytyväinen

Työ sahalla on opettanut pitkäjänteisyyttä ja työelämätaitoja sekä saanut arvostamaan työntekoa.

– Olen oppinut sahauksen perusteet, mutta ennen kaikkea työ tarjoaa minulle sekä merkitystä että mahdollisuuden tienata. Raha puolestaan mahdollistaa vapaa-ajalla harrastamisen.

Eetun suuri rakkaus, musiikki, kulkee vapaa-ajallaan kitaroita rakentelevan miehen mukana myös töissä. Pääosin itsekseen työskentelevän miehen työpäivää tahdittaa kuulosuojaimissa soiva musiikki.

– Meillä on pieni ja hyvä työyhteisö. Trukkikuskeja on kanssani samaan aikaan kentällä kaksi, mutta suurimman osan ajasta työskentelen kuitenkin yksin. Se sopii minulle. Tykkään toimia itsenäisesti.

Vahvuudekseen Eetu mainitsee ongelmanratkaisukyvyn. Jokainen päivä on erilainen ja tilanteet muuttuvat. Välillä varastot ovat täynnä ja järjesteltävää riittää.

– Tämä on sellaista palapelin rakentamista. Tykkään sumplia ja ratkoa ongelmia ja olen aika hyvä siinä. Sain viime viikolla tungettua oman pikku VW Polonikin takakonttiin retkisängyn, vaunut ja koko perheen viikonlopun muut kamppeet, tuore isä nauraa.

Kaikenlaiset koneet kiinnostavat Eetua. Hän kertookin haaveilevansa koneyrittäjyydestä, mutta suunnitelmia yrittäjäksi siirtymisestä ei kuitenkaan ole. Toisaalta myös lisäkoulutus ja eri tehtävät sahalla voisivat kiinnostaa. Lapsuudenperheestä opittu avarakatseisuus on antanut perspektiiviä oman polun etsimiseen.

– Kotoa ei ole koskaan yritetty vaikuttaa valintoihini, vaan minulla on ollut vapaus tehdä omia päätöksiä. Päätös tehdä tätä työtä on ollut oikea. Mielestäni se, että voin hyvin työssäni, vaikuttaa myös lähipiiriini ja hekin voivat hyvin. Lopulta se on kaikkein tärkeintä.

Share This