0sm89juzc4wj6vbr135qt7p7ntp3r4

KOLMEN LAITOKSEN KAPTEENI

Miten uuden kuivaamon lapsentauteihin pitäisi suhtautua? Miltä lämpölaitoksen paineet näyttävät? Riittävätkö paketoinnin tarvikkeet? Joillekin monen tontin yhtäaikainen hoitaminen saattaa olla kuluttavaa, toiselle juuri se tekee työstä mielekästä.

Kuivauksen työnjohtaja Esa Tanhualaa meinaa väsyttää.

– Lämpölaitokselta tuli yöllä hälytys. Yritin ensin korjata tilannetta etänä puhelimella, mutta aika äkkiä kävi selväksi, että on lähdettävä paikan päälle. Pojat olivat syöttäneet polttoainetta sen verran innokkaasti, että siellä oli tukos. Lapiohommiksihan se meni.

Esa on maatalon poika ja ollut aina kiinnostunut metsistä. Ensimmäisen kerran hän asteli Santaholman sahalle kesätöihin jo vuonna 1978. Armeijan jälkeen tie vei opiskelemaan Rovaniemelle, josta hän valmistui metsätalousinsinööriksi 90-luvun taitteessa. Inventoituaan muutaman vuoden valtion metsiä ja tehtyään metsätaloussuunnitelmia mies päätyi takaisin sahalle, Junnikkala Oy:n sormijatkoslinjalle ja siitä työnjohtajaksi vuonna 2005 käynnistyneelle uudelle jatkojalostuslaitokselle. Viitisen vuotta sitten hän otti hoitaakseen kuivaamon työnjohtajan tehtävät. 

– Nuorena sitä ei tiennyt yhtään, mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Metsätalouspuoli oli toki jo tuolloin mielessä. Vaikka päädyinkin ensi alkuun töihin metsän pariin, oli sahalle palaaminen hyvä ratkaisu. Isännöin nykyään kotitilaani, ja metsästä on tullut sen myötä enemmänkin harrastus.

Vapaa-ajan puuhastelupaikan lisäksi metsä antaa omistajalleen myös työnohjausta.

– Metsässä saa kaikessa rauhassa istuskella miettimässä ratkaisuja työhönkin liittyviin asioihin. Menen sinne usein töiden jälkeen ikään kuin jatkamaan työpäivää, vaikkei ehkä pitäisi.

Hiljaista tietoa ja teknistä kehitystä

Esa pitää työnsä itsenäisyydestä ja vaihtelevuudesta. Työnjohtajana hän laatii kuivauskaavat, suunnittelee kuivaamoiden täytöt, valvoo laatua, hoitaa hallinnollisia asioita, toimii paketoinnin työnjohtajana ja tekee kaiken muun ohella myös kuivaamonhoitajan tehtäviä.

– Tämä menee nyt noin viikoksi kuivumaan, mies selittää ajaessaan järeää sahatavaraa kamariin. – Kerran tällainen kuorma kaatui kuivauksen aikana päin purkuovea. Siinä olikin sitten ihan hirveä homma. Isoimmat ehjät kuormat saatiin ajettua trukilla, mutta loput piti siivota käsipelillä.

Jokainen kamari ja jokainen kanava on erilainen. Vaikka kuivaus työvaiheena näyttääkin melko yksinkertaiselta, sisältää se paljon hiljaista tietoa sahasta ja alueesta.  

– Kunkin kuivaamon piirteet on pitänyt opetella kokeilun kautta. Lisäksi puu on elävä materiaali ja sen käyttäytymistä on ymmärrettävä. Esimerkiksi vuodenaika ja jopa hakkuupaikka vaikuttavat kuivauksen lopputulokseen. Juuri tämä tekee työstä mielenkiintoista ja päivistä erilaisia, Esa selittää.

Aloittaessaan työt sahalla mies ei tiennyt sahauksesta mitään. Nyt hallussa on koko prosessi ja vieläpä sen tukitoiminto eli lämpölaitokset, joiden päivystysrinkiin Esa liittyi vuonna 2007. Rinkiin kuuluvat valvovat laitosten toimintaa ja vastaavat vuorollaan mahdollisten vikatilanteiden selvittelystä.

– Voin tarkkailla prosesseja reaaliaikaisesti puhelimeltani, ja parhaassa tapauksessa minun ei tarvitse edes lähteä paikan päälle, jotta saan ongelman ratkaistua. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten valtavasti kaikki on kehittynyt niistä ajoista, kun ensimmäisen kerran aloittelin sahalla, viidellä eri vuosikymmenellä sahalla työskennellyt mies pohtii.

 

Yhteistyöllä tavoitteisiin

– Sahateollisuus on meille kaikille hirvittävän tärkeä asia. Olen aina sanonut niin, ja muistuttelen siitä välillä muillekin työntekijöille.

Sen lisäksi, että saha luo alueellista hyvinvointia laajemminkin, on se vakaa ja varma työnantaja. Alan suhdanneherkkyydestä huolimatta palkka on tullut aina ajallaan, eikä lomautuksia ole ollut.

– Meillä on nuori, osaava johto, joka uskoo tulevaisuuteen eikä takerru pikkuasioihin. Jokaisella on oma vapaus suunnitella ja tehdä työnsä parhaaksi katsomallaan tavalla. Vapauden toinen puoli on toki vastuu, Esa huomauttaa.

Vastuuta kannetaan yksin ja yhdessä. Työt ketjutetaan kollegoiden kanssa kannolta paketointiin, ja jokaisen vaiheen työnjohtaja on viimekädessä vastuussa siitä, että myös seuraava vaihe pääsee etenemään suunnitellusti. Monimutkaiset erittelyt ja tiukat aikataulut aiheuttavat joskus päänvaivaa.

–Meillä on sahalla yhteensä kolme työnsuunnittelijaa ja hyvällä porukalla hommat on saatu aina rullaamaan. On hienoa tehdä töitä osaavien ihmisten kanssa.

Isoissa tilauksissa saattaa olla paljon eri dimensioita, jotka on saatava kuivaksi samaan toimitukseen, samanaikaisesti. Esa pitää vahvuutenaan juuri tällaisissa paikoissa tarvittavaa ongelmanratkaisukykyä. Hän kertoo olevansa tarkka mutta joustava ja kykenevänsä tekemään itsenäisiä ja nopeitakin päätöksiä – kaikki ominaisuuksia, joita työnjohtajalta vaaditaan. Sen lisäksi mies tulee hyvin toimeen ihmisten kanssa.

– Töihin on aina mukava tulla. Tai no, valehtelisin, jos väittäisin, että aina on mukava herätä vaikkapa keskellä yötä lämpölaitoksen hälytykseen. Mutta suurimman osan ajasta viihdyn kyllä työssäni erinomaiseesti, ja olen ylpeä siitä, että olen sahalla töissä, mies virnistää.

 

 

Share This