0sm89juzc4wj6vbr135qt7p7ntp3r4

YHTEISEN EDUN TAVOITTELIJA

Henkilöstöjohtajan työ ei ole joko tai, vaan sekä että. Tasapainoilu eri intressiryhmien välillä kaikkien kannalta parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi vaatii ammattitaidon lisäksi myös itseluottamusta.

– Huh, huh.

Nämä sanat tulevat ensimmäisenä Versowoodin HR-johtaja Riikka Yli-Leskijärven suusta, kun häntä pyytää kertomaan työtehtävistään. Hengenvedon jälkeen alkaa litania:

 – Henkilöstö-, työsuhde- ja TES-asiat. Palavereja, paljon. Työturvallisuus, henkilöturvallisuus, työhyvinvointi. Teen näihin liittyen ohjeistuksia, vastaan kysymyksiin, kehitän perehdytyksiä, vedän projekteja ja olen niissä mukana, osallistun rekrytointeihin ja sitten on vielä johtoryhmätyöskentely, joka kattaa HR:n lisäksi koko konsernin asiat. Intohimoni on kuitenkin TES. Se on työssä lempilapseni.

Pellolta sahan konttoriin

Riikka aloitti toimistoapulaisena Rengon Toisveden sahalla kesällä 1987. Tuo kesä oli tarkoitus viettää peltotöissä, mutta kun sahalta tuli soitto, muut työt saivat jäädä.

– Se, että lähdin sahalle töihin, jotenkin hirvitti sukulaisia, mutta itse tykkäsin alusta alkaen, Riikka nauraa.

Liiketalouden opintojen päätyttyä työsuhde muuttui vakituiseksi ja vuonna 1995 hänen vastuulleen siirtyivät sahan HR-tehtävät. Toisveden sahalta tie vei Finnforestin kautta Metsäliiton puunhankintaan, konsernin HR:ään ja lopulta Huhtamäen työsuhde- ja henkilöstöpäälliköksi vuonna 2009. Viitisen vuotta sitten Riikka siirtyi nykyisiin tehtäviinsä.

Teollinen tekeminen on kiehtonut aina. Siinä missä muovipakkausteollisuus rakentaa raaka-aineesta jotain uutta, sahateollisuus ensin rikkoo raaka-aineen ja luo siitä sitten uusia tuotteita. Tämä, sekä sahateollisuuteen liittyvä konkretia ja käsin kosketeltavuus saavat HR-johtajan innostumaan.

 – Teollisuus itsessään on suurta ja vaikuttavaa, mutta toisaalta puu on lähellä meitä kaikkia. Aito ja tärkeä materiaali. Olen oikeasti ylpeä siitä, että saan olla mukana tässä. Toivon, että kaikilla olisi mahdollisuus nähdä, miten vastuullista ja nykyaikaista sahojen toiminta on ja miten innostuneita ja ammattitaitoisia ihmisiä alalla työskentelee.

Työkaluina osaaminen ja oikeudenmukaisuus

Henkilöstöjohtaja tasapainoilee jatkuvasti erilaisten intressitahojen välillä. Aito halu saada asiat paremmalle tolalle kaikkien kannalta ajaa Riikkaa työssään. Aikataulupaineet ja ulkopuolelta tulevat haasteet lisäävät yhtälöön muuttujia, mutta kun asiat kääntyvät lopulta yhteiseksi hyväksi, maistuu se sitäkin makeammalta.

– Tuntuu hienolta, kun saa muutettua siten, että asiat lähtevät rullaamaan parempaan suuntaan niin henkilöstön kuin yhtiönkin kannalta. Asioiden valmiiksi saaminen ja työn tulosten näkeminen ovat asioita, jotka antavat valtavasti.

Työ on opettanut hänelle itsehillintää ja hyväksyntää sekä sen, että hyvällä porukalla on mahdollista selvitä mistä tahansa. Eteen tulee toisinaan vaikeitakin asioita ja päätöksiä. Niiden edessä Riikka nojaa ammattitaitoonsa ja siihen, ettei mitään tehdä ilman vakaata harkintaa.

– Olen tunneihminen ja työssäni tulee eteen tilanteita, joissa on tehtävä yksilöiden kannalta ikäviäkin ratkaisuja. Tuolloin on tärkeää osata erottaa asiat ihmisistä. Helpottaa, kun tiedän, että näiden päätösten taustalla on vankat perusteet ja tarkoituksena on varmistaa hyvä lopputulos kaikille.

Hyvältä HR-johtajalta vaaditaankin Riikan mukaan osaamista, oikeudenmukaisuutta ja itsevarmuutta.

– On tärkeää olla itsensä kanssa sinut, osattava käsiteellä pettymykset mutta myös nauttia yhteisistä onnistumisista.

Työnteon jatkuvuuden ja työyhteisön hyvinvoinnin kannalta henkilöstöjohtamisen tulisi olla ennakoitavaa ja johdonmukaista.

– Tässä mielessä yksi parhaista saamistani palautteista oli, kun luottamusmies soitti kysyäkseen erästä asiaa. Vastaukseni jälkeen hän totesi, että ”Kyllä minä tiesin, mitä sinä vastaat, mutta kysyin kuitenkin.”, Riikka hymyilee.

 

Omien arvojen mukainen työpaikka

Henkilöstöjohtaja haluaa johtaa omalla esimerkillään olla rakentamassa työyhteisöä, jossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja tekevät töitä yhteisen Versowoodin hyväksi. Työpaikalla vallitsevan ilmapiirin voi aistia kaikkialla.

– Tämä on jokaisen oma työpaikka, jossa kaikki tervehtivät toisiaan ja käytävillä ja pihoilla pysähdytään vaihtamaan sananen vastaantulijan kanssa. Hyvä ilmapiiri lähtee jokaisesta itsestään, eikä se sulje pois sitä, että samalla voidaan tehdä lujasti töitä ja hyvää tulosta.

Oikeudenmukaisuus, suomalainen työ ja kasvollinen omistaja ovat Riikalle tärkeitä arvoja. Hän kehuu työkavereitaan mahtaviksi ja kiittelee näiltä saatavaa tukea, palautetta ja sparrausta.

 – Täällä saa haastaa ja tulee haastetuksi. Se on todella palkitsevaa. On onni, että saan työskennellä omien arvojeni mukaisessa työpaikassa. Silloin työ ei edes tunnu työltä.

 

Share This