0sm89juzc4wj6vbr135qt7p7ntp3r4

KOREOGRAFI, YLEISMIES JA PSYKOLOGI

Oman mukavuusalueen ulkopuolelle heittäytyminen vaatii uskallusta. Parhaimmillaan se kuitenkin tarjoaa jotain sellaista, josta riittää sisältöä arkeen ammennettavaksi ja eläkepäivillä muisteltavaksi.

Nuorena miehenä Sami Hautakankaalla ei ollut selkeitä suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Pieni paikkakunta tarjosi rajallisesti vaihtoehtoja, eikä muutto toisaalle houkutellut. Niinpä Sami päätyi Haapajärven ammattioppilaitokseen ja opiskeli metsäalan perustutkinnon.

– Siinä vaiheessa opintosuunta valikoitui lähinnä tarjonnan mukaan, mutta kun pääsin vauhtiin, huomasin ajattelevani, että tämähän on itseasiassa aika kiinnostavaa.

Opiskeluiden ja armeijan jälkeen Sami aloitti työt Haapajärven sahalla, HASAlla, ja työskenteli aluksi kymmenisen vuotta sahalinjan loppupään eri tehtävissä.

– Isä teki työuransa sahalla kuten melkein koko muukin suku. Tuntuu, että kylällä jokainen on jossain vaiheessa työskennellyt sahalla, ja jotenkin minäkin sitten sinne ajauduin, mies naurahtaa.

Rohkeasti uusiin haasteisiin

Vuonna 2006 Sami eteni pienpuulinjan työnjohtajaksi. Kun tehtävää tarjottiin, ei sen vastaanottaminen ollut itsestään selvää.

– Minulla ei ollut aiempaa esimieskokemusta ja mietin, onko minusta näin vaativaan paikkaan. Ajattelin sitten, että on minun ainakin kokeiltava. Muuten murehdin kiikkustuolissa, miksen tarttunut tilaisuuteen. Päivääkään en ole päästöstäni katunut.

Työnjohdollisten tehtävien ohella Sami käy tuotannonsuunnittelua läpi yhdessä yrityksen myynnin kanssa, kulkee veistämön ja kahden kilometrin päässä sijaitsevan sahan väliä ja hyppää tarpeen tullen myös linjaan lomittamaan.

– Huolehdin sahojen tuotannon synkronoinnista, sisäisistä siirroista ja raaka-aineen riittävyydestä. Vastuullani ovat myös henkilöstöasiat ja välillä tunnenkin olevani myös pappi, psykologi ja perheterapeutti, mies nauraa. 

Osasten yhteensovittaminen on välillä haastavaa, ja silloin tällöin työt seuraavat kotisohvalle saakka. Jos yksikin lenkki metsästä lähettämöön pettää, koko paketti leviää. Työkaluja stressinhallintaan tarjoavat jalkapallo – ja ammattitaito.

– Asun reilun kilometrin päässä sahalta, joten työt ovat fyysisestikin koko ajan lähellä. Olen kuitenkin vuosien mittaan tottunut siihen, että kiire iskee kausiluontoisesti ja työ ja vapaa-aika tuppaavat välillä menemään sekaisin.

Sami on kasvatettu joustavassa ja tasapuolisessa ilmapiirissä, ja näitä oppeja hän pyrkii noudattamaan myös työssään. Työn sokeri löytyy sen joustavuudesta ja vapaudesta. Hyvä henki ja tiivis työporukka ovat tärkeitä työtyytyväisyydelle.

– Piirit ovat niin pienet ja kaikki sahalla tuntevat toisensa. Osa on tekemisissä myös vapaa-ajalla. Töiden sujumiseen kannalta on todella hyvä juttu, että ihmiset tulevat toimeen keskenään.

Koko paikkakunnan turva

Työ on opettanut tekijäänsä, ja matkan varrella on karttunut runsaasti uutta oppia aina ihmisten johtamisesta sahatavaran myyntiin.

– Olen nähnyt, oppinut ja ehtinyt paljon näiden vuosien aikana. Työ on antanut paljon ja nautin siitä, kun näen konkreettisesti kätteni jäljen. Se antaa työlle merkityksen.

Saha-arjen lomaan on mahtunut myös toisenlaisia kokemuksia.

– Lähdimme entisen toimitusjohtajan kanssa käymään Pietarsaaren satamassa. Toimitusjohtaja oli intohimoinen lintubongari ja auto oli ahdettu täyteen kiikareita ja kaukoputkia. Kesken kaiken hän laittoi auton parkkiin ja könysimme ihmisten pihoille tähystelemään lintuja. Alkuhämmennyksen jälkeen päätin nauttia upeasta säästä ja auringonpaisteesta. Mietin, että voihan sitä näinkin työpäivän viettää, Sami naureskelee.

Työnantajaansa mies kiittelee vuolaasti.

– Kun tulee niitä päiviä, jolloin olet aivan suu auki, tiedät aina saavasi apua. HASAa arvostetaan ja sitä pidetään hyvänä, tasaisena ja varmana työpaikkana. Töiden jatkuvuutta tai palkanmaksua ei ole koskaan tarvinnut jännittää.

Saha onkin ollut paikkakunnalla pian sata vuotta ja tarjonnut toimeentulon monelle seudun perheelle joko suoraan tai välillisesti. Lähes kaikilla on jonkinlainen kosketuspinta sahaan.

– Sahateollisuus on ollut Suomessa ”aina” ja on jatkossakin. Etenkin vanhempi polvi täällä ymmärtää alan merkityksen arvostaa sen koko maalle tuomaa turvaa.

Share This