0sm89juzc4wj6vbr135qt7p7ntp3r4

MAAILMAN NOPEIN SAHURI

Kun herää aamuisin viideltä, ehtii treenaamaan triathlonille, istumaan työpäivän verran palavereissa ja antamaan aikaa myös perheelle. Loputtomasti virtaa pursuavan myyntijohtajan laturi saa virtansa metsästä 24/7.

8-vuotiaana. Silloin Veli-Matti Junnikkala aloitti työskentelyn sahalla. Toki työ oli enemmänkin leikkiä, mutta pian vastuut kasvoivat ja kaikki lomat ja vapaat menivät sahalla – milloin tukinlajittelussa, milloin sahurina, milloin tasaamolla. Mieluisimmat muistot ovat kuitenkin paikallismyynnistä.

– Oli kiva kohdata asiakkaat kasvokkain, lastata tavaraa kyytiin ja nähdä kylällä, mitä kukin puutavarasta sitten nikkaroi. Voisin tehdä sitä vieläkin, mikäli se vain olisi mahdollista, mies myhäilee.

Viehtymys myyntitehtäviin on verenperintöä.

– Ilmoitin jo toisella luokalla opettajalle, että isäni on sahan myyntijohtaja ja minusta tulee sellainen myös.

 

Luovimisen taito

Urasuunnitelma piti. Vuodesta 2007 alkaen Veli-Matti on toiminut Junnikkalan myyntijohtajana. Asiakaskontaktien ja myynnin ohella aika kuluu sisäiseen vuoropuheluun.

– Olen aina palaverissa. Aina. Palavereilta jäävät hetket ovat viime aikoina täyttyneet erilaisten faktoreiden säätämisellä, myynnin uudelleenjärjestelyllä ja sen sellaisella, mies sanoo koronakevääseen viitaten.

Syntymäpositiivinen Veli-Matti on kuitenkin ottanut koronatilanteen vastaan samaan tapaan kuin alan syklisyyden heittämät haasteetkin. Mies pitää markkinan ”tökkäämistä” hyvänä tilaisuutena haastaa itseään – ja sopeutua.

– Vuonna 2008 Junnikkalassa investoitiin voimakkaasti ja tuotanto tuplaantui. Seuraavana vuonna maailma sitten jo sakkasikin 40 prosenttia. Silloin, kuten nykyisessäkin tilanteessa, oli tehtävä kuten triathlonin uimaosuudella: Rajussa tuulessa vasta-aallokkoon taisteleminen on turhaa. Aallokkoa on osattava käyttää hyödyksi, mies vertaa.

Nuorekas porukka, hyvä joukkuehenki, keskusteleva ilmapiiri, matala komentoketju. Näillä sanoilla Veli-Matti kuvaa ”kanssauimareitaan”. Junnikkalalla kannustetaan itsenäisyyteen, mutta kun taistelu alkaa, kaikki ovat samassa rintamassa.

– Kun porukalla on kaikki hyvin, on itsellä kaikki hyvin. Siihen pyritään.

”Kiksejä” ongelmanratkaisusta

Myyntijohtajan työhön kuuluu olennaisena osana matkustaminen, ja reissupäiviä kertyy noin viikon verran kuukaudessa. Matkoihin liittyy monta muistoa, mutta niistä mieleenpainuvin syntyi jo ennen reissun alkua, lentokentällä.

– Olin lähdössä Shanghaihin konferenssiin, kun viisitoista minuuttia ennen koneen lähtöä poliisi veti minut sivuun ja ilmoitti, että passini ja viisumini on mitätöity. Pitkällisen selvittelyn jälkeen kävi ilmi, että kyse oli erehdyksestä, ja pääsin vihdoin matkaan uudet asiakirjat taskussani. Kolme päivää myöhässä.

Matkustelun sijaan työssä parasta ovat kuitenkin tyytyväiset asiakkaat ja yhdessä kehittäminen. Asiakkaan ongelman ymmärtäminen ja siihen paneutuminen ovat usein niitä hetkiä, jolloin myynnissä tehdään läpimurtoja.

– Aikanaan eräs asiakas kipuili sopivan paneelitoimittajan löytämiseksi. Laatu ei vastannut odotuksia, mutta asiakas ei myöskään osannut kertoa tarkasti, mitä odotti. Levitin lattialle 50 paneelia ja pyysin heitä osoittamaan niistä hyvät ja huonot. Sen jälkeen piirsin fläppitaululle puun kuvan ja selitin, mistä kohtaa paneeli otetaan. Asiakas oli todella otettu paneutumisestani, ja siitä poikikin sitten vuosikymmenen mittainen kumppanuus, Veli-Matti muistelee.

Onnistuminen ja ratkaisujen löytäminen antavat kerta toisensa jälkeen parhaat fiilikset. Myyntijohtaja kuvaa itseään kameleontiksi, joka sopeutuu helposti kaikkiin tilanteisiin, mutta löytää itsestään myös paljon kehittämistä.

– Uudet asiat. Yleensä hyökkään uuden kimppuun aina isolla itsevarmuudella, vaikka haltuunottoon pitäisi oikeasti käyttää aikaa. Olen vähän sellainen hosujaluonne, ja minun pitäisi ensin miettiä ja sitten vasta tehdä, eikä toisinpäin.

 

Eurojackpot, joka vuosi

Rakkaus metsään ja puuhun ei rajoitu vain työhön, vaan suunnistuksesta, hiihdosta, soudusta ja luonnossa liikkumisesta voimaa saava kilpatriathlonisti myös nikkaroi vapaa-ajallaan. Yksi asia puuhun liittyen kuitenkin kismittää.

– Aliarvostus. Puu on mahtava materiaali, mutta hinnan ja ominaisuuksiensa suhteen pahasti aliarvostettu. Olen hirvittävän ylpeä meidän hyvin hoidetuista metsistämme ja lujasta raaka-aineestamme. Suomalainen sahatavara on tuote, jota voi pystypäin myydä missä maailmankolkassa tahansa.

Sahoilla on iso rooli alueidensa taloudelle ja hyvinvoinnille, eikä Junnikkala tee poikkeusta. Myyntijohtajan mukaan 150 ihmistä suoraan ja 400 välillisesti työllistävä yritys työntää alueelle vuosittain rahaa yhden Eurojackpotin jättipotin verran.

– Tämä tuppaa joskus unohtumaan. Kun saha on ollut kylällä aina, ja ohikulkijan silmin samat tukit ja samat paketit seisovat pihassa, ei mielletä sitä, miten tärkeästä asiasta kaikkien hyvinvoinnin kannalta on kyse, mies päättää.

Share This