0sm89juzc4wj6vbr135qt7p7ntp3r4

KESKUSTELU SAHATAVARAN JA TUKIN HINTASUHTEEN REPEÄMISESTÄ JATKUU 

Julkisessa keskustelussa on viime aikoina tuotu esiin, ettei tukkipuun hinta seuraa sahatavaran hintaa. Kanadalaisen konsulttitoimiston kannattavuusseurannan mukaan suomalaiset sahat ovat painineetjumbosarjassa globaalissa vertailussa. Merkittävimmät syyt heikkoon menestykseen olivat korkeat raaka-aine- ja rahtikustannukset sekä keskinkertaiseksi rapautunut tuottavuus. Tilanne kärjistyi vuoden 2019 lopussa, jolloin suomalaiset sahat joutuivat ensimmäisenä rajoittamaan tuotantoa heikentyneen markkinatilanteen seurauksena. Eivät tukin hinnat seuranneet sahatavaran hintaa myöskään vuosina 2008-2010 jolloin sahatavaran hinta romahti finanssikriisin yhteydessä. Seurauksena suomalainen sahateollisuus joutui kriisiin korkeitten tukkikustannusten takia ja tuotanto putosi yli 12 miljoonan tasosta 7,8 miljoonaan kuutiometriin. Sieltä on ponnisteltu vuosi vuodelta takaisin lähes finanssikriisiä edeltäneelle tasolle. 

Vuonna 2020 sahatavaran kysyntä virkistyi tuotannon supistusten ja lakkojen jälkeen, kun väki pakeni koronaa etätöihin ja alkoi kunnostaa asuntojaan ja mökkejään. Sahatavaran hinta alkoi hiljalleen vahvistua. Vuoden 2021 kesällä nähtiin lyhyt, mutta terävä piikki, jonka huipulta lasketeltiin lujaa alas aina vuoden loppuun asti. Vuodesta 2022 odotettiin tasaisempaa. Venäjän hyökkäys kuitenkin pysäytti Valko-Venäjän, Venäjän ja myös Ukrainan toimitukset Eurooppaan. Suomalaisen tavaran kysyntä räjähti käsiin ja hinnat vahvistuivat. Nyt vaikuttaa siltä, että kysyntä tasaantuu. Lukuisista sanktioista huolimatta myös venäläistä tavaraa valuu edelleen Eurooppaan – todennäköisesti aina heinäkuun alkupäiville asti, jolloin EU:n siirtymäaika sanktioiden käyttöönotossa loppuu.

Kuusitukin hinta on noussut vuodesta 1995 vuoteen 2021 98,6% ja mäntytukin 49,2%. Koivukuidun hinta vastaavasti 7,3%, mäntykuidun 17,4% ja kuusikuidun 2,1%. Sahat ovat kantaneet kortensa kekoon suomalaisen metsätalouden kannattavuuden turvaamiseksi. Sahat hyödyntävät pitkäkiertoista tukkiraaka-ainetta hiiltä pitkään sitovan sahatavaran vähäpäästöisessä tuotannossa.

Suomalaisen sahateollisuuden kannattavuuden koheneminen vuonna 2021 oli välttämätön piristysruiske toimialalle. Vuosikymmenen aikana syntynyttä investointivelkaa päästään purkamaan ja konsulttiselvityksenkin mukaan heikentynyttä tuottavuutta parantamaan. Sahateollisuudella on erinomaiset mahdollisuudet tukea Suomen pyrkimystä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Sahatavaran nouseminen neljänneksi suurimmaksi vientiartikkeliksi vuonna 2021 ja viennin arvon nousu aina 2,8 miljardiin euroon asti kertoo toimialan merkityksellisyydestä.

Julkisuudessa on joskus kerrottu, että tukkiakin menee Suomessa polttoon. Ei mene. Se on aina maksanut aivan liian paljon siihen tarkoitukseen. Pienemmän puun markkinalla energiakäyttö sen sijaan lisää kaivattua kilpailua ja tarjoaa osaltaan vaihtoehdon venäläisille fossiilisille polttoaineille. Tukkimarkkina on sen sijaan aina ollut kilpailtu jo kotimaisinkin voimin – paitsi lukuisten ostajien ansiosta myös tukkikauppaa kirittävän, lyhytkiertoisia tuotteita valmistavan teollisuuden kuitukauppaan perustuvan hankintastrategian takia. 

Kysyntä ja tarjonta löytää markkinalla aina tasapainon. Annetaan puumarkkinan toimia markkinaehtoisesti ilman ylimääräistä sääntely-, tuki- tai veropolitiikkaa.

Kai Merivuori

Kai Merivuori

Toimitusjohtaja

Kirjoittaja on Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja ja edunvalvonnan sekä metsäteollisuuden asiantuntija.
Share This