0sm89juzc4wj6vbr135qt7p7ntp3r4

URAKOITSIJA JATKAA SAHAN KETJUA

Kun puunkorjuuyrityksen koneet starttaavat aamuvarhaisella, käynnistyy ketju, joka tuottaa työtä ja hyvinvointia aina asiakassahan hankinta-alueen laidoille saakka.

– Olin alkusyksystä 1998 työmaalla, kun työkaveri tuli sanomaan, että osta sinä Juha ajokone, niin minä ostan moton. Menin siinä lupaamaan, että näin toimitaan ja siitä se yrittäjän ura sitten lähti liikkeelle, metsäkoneyrittäjä Juha Holm muistelee.

Vuonna 2000 Holm hankki ensimmäisen oman hakkuukoneen ja hiljalleen yrityksen koko lähti kasvamaan. Nyt Puunkorjuu Juha Holm Oy työllistää 14 henkeä ja kuljetuksista vastaavassa Puuhaukat Oy:ssä työskentelee 12 ammattilaista. Holm itse istuu koneen ohjaksissa aiempaa harvemmin, mutta kosketus metsään ja tuntuma koneisiin on yhä vahva. Myös kilpailuviettiä löytyy.

– Kolmiottelussa olen kova. Kun hakataan, ajetaan puut auton kyytiin ja kuljetetaan sahalle, niin siinä voin lähteä viivalle milloin vain.

Huolenpitoa työssä ja arjessa

Holmin koneet työskentelevät Etelä- ja Länsi-Suomen alueella ja korjaavat puuta Westaksen sahojen tarpeisiin. Vuosien varrella työntekijöitä on ollut yhteensä nelisenkymmentä ja pisimmät työsuhteet ovat parinkymmenen vuoden mittaisia.

– Vaihtuvuus on ollut todella pientä. Kaksi on jäänyt näistä töistä eläkkeelle ja muutama vaihtanut alaa kokonaan. Työsuojelutarkastajalle ihmettelin, että onkohan meillä kaikki masokistit töissä, kun mikään ei tunnu olevan sinun mielestäsi kunnossa ja silti väki vain pysyy.

Holm toteaa olevansa onnekas, sillä hän on aina saanut hyviä tekijöitä, jotka työskentelevät ja ajattelevat itsekin kuin urakoitsija. Jopa niin hyviä, että kilpailijat yrittävät houkutella kuljettajia omaan talliinsa.

– Työntekijät ovat reilusti tulleet kertomaan näistä ja todenneet, etteivät ole lähdössä mihinkään, Holm virnistää.

Valmiiden ammattilaisten palkkaamisen lisäksi mies on myös itse kouluttanut kuljettajia.

– Erään sahan pyöräkuormaajakuljettaja kysyi aikanaan, voisiko hän oppia alalle. Otin hänet kisällihengessä mukaani ja nyt hän on työskennellyt meillä jo vuosien ajan. Jokin aika sitten hän sitten kysyi, voisiko hänen poikansa päästä oppiin.

Holm on ollut työntekijöiden tukena myös yksityiselämässä. Vuosien varrelle on mahtunut monenlaista aina lainojen takauksesta autojen hankinta-apuun. Joulukuussa 2019, kun Suomessa työt olivat vähissä, hän järjesti kolme konetta kuljettajineen Tsekkeihin hyönteispuiden korjuuseen. Yrittäjä ei ole myöskään koskaan lomauttanut työntekijöitään, vaan on maksanut aina palkkaa silloinkin, kun töitä ei ole ollut.

– Olen ajatellut sen niin, että jos minä autan työntekijää, niin työntekijä sitten auttaa minua.

Suoria ja välillisiä vaikutuksia

Holmin asiakas, urakan antava saha, on lopulta korjuuyrityksen työntekijöidenkin palkanmaksaja. Mies kiittelee Westasta siitä, että yritys on maksanut laskut aina ajallaan, niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. 

Sahan välillinen vaikutus omalla alueellaan näkyy muullakin tavoin kuin sahan tarjoamina työpaikkoina tai urakoitsijan työllistämispotentiaalina. Holm laskeskelee, että hänen yrityksensä maksamista palkoista on rahoitettu alueelle 15 omakotitaloa ja niiden myötä vakiinnutettu veronmaksajia kuntiin. Työpaikkojen ja työstä maksettavien korvausten lisäksi yritys luo monenlaista arvoa yhteiskuntaan.

– Kolmannes liikevaihdosta menee polttoaineisiin. Renkaat eri koneisiin muodostavat ison kulun, samoin hydrauliikkaletkut, vakuutukset ja huollot, puhumattakaan uusien koneiden ostosta. Vuosien mittaan olen osallistunut myös aika monen vieremäläisen palkanmaksuun Ponssella asioidessani, Holm ynnäilee ja päättää: – Oma lukunsa sitten on vielä ne tuhannet lounaat ja kahvikupilliset, jotka meidän väki on näiden liki 25 vuoden aikana paikallisissa lounaspaikoissa kuluttanut. Pelkästään niistä muodostuu seitsennumeroinen summa liikkumaan laitettuja euroja.

Share This