0sm89juzc4wj6vbr135qt7p7ntp3r4

UTELIAISUUS VEI SAHALLE KESÄTÖIHIN

Lippahattupäinen Paavo Lehtomäki tarttuu tottunein käsin suojamuoviin ja vetää sen sahatavarapaketin ylle. Muista sahan Multian Sahan työntekijöistä Paavo erottuu vain siksi, että hän on vasta 16-vuotias.

Ensimmäisen kerran Paavo otti tuntumaa sahan töihin ollessaan yhdeksännellä luokalla työelämääntutustumisjaksolla. Tuolloin pari viikkoa vierähti Multian Sahan toimistolla, mutta kiinnostus itse sahausprosessia kohtaan jäi kytemään.

– Isälläni ja vaarillani on metsäalan tausta sekä omaa metsää, joten olen pienestä pitäen liikkunut ja ollut mukana metsällä. Tiesin jo alkupään – sen, mitä tapahtuu ennen kuin puu kaatuu – mutta halusin oppia myös sen, miten tukki muuttuu maailmalle myytäväksi sahatavaraksi ja lopulta puutuotteiksi.

Ensimmäinen konkreettisempi mahdollisuus tähän avautui peruskoulun päättymisen jälkeen, kun Paavo pääsi kahdeksi viikoksi kunnan kesätyökampanjan kautta sahalle töihin. Tänä kesänä Multian Saha tarjosi hänelle suoraan kuukauden pestiä apumiehen tehtävissä.

Työtehtäviin kuuluu saha-alueen perussiivousta ja raivausta, pieniä huoltotöitä sekä avustavia tehtäviä sahalinjassa. Kesätöiden ansiosta sahauksen vaiheet ja perusperiaatteet ovat tulleet tutuksi. 

– Koneita en pääse vielä pariin vuoteen itse ajamaan, mutta toiveeni isomman mittakaavan teolliseen toimintaan ja sahausprosessiin tutustumisesta on toteutunut.

Työ on tuntunut mielekkäältä ja nuoresta iästään huolimatta Paavo on otettu hyvin mukaan työyhteisöön. Tehtävät on opetettu kädestä pitäen ja niihin on annettu tarvittava perehdytys. Tauoilla ja töiden lomassa juttu lentää.

– Olen aika kova kyselemään. Apua ja neuvoja on ollut aina tarjolla.

Metsä arjessa ja ammattina

Metsä kuuluu läheisesti Paavon vapaa-aikaan, sillä isänsä ja vaarinsa kanssa metsähoitotöitä tekevä miehenalku suunnistaa ja metsästää riistaa monipuolisesti. Aikaisemmin harrastuksiin kuului myös partio. Niinpä se, että puu- ja luonnonvara-alat kiinnostavat ehkä jopa ammatiksi saakka, ei ole yllätys.

– Linjassa työ voi olla joskus yksitoikkoista, mutta huollossa tehtävät ovat jo monipuolisempia. Toisaalta työssä pääsee liikkumaan, eikä se ole fyysisesti lainkaan niin raskasta kuin kuvitellaan. Sahalla työskentely sopii hyvin sellaiselle, joka arvostaa selkeää työtä, ja sitä, että palkka tulee ajallaan, eivätkä työt seuraa kotiin.

Kun ikää tulee lisää, Paavo toivoo pääsevänsä kesätöihin tai työharjoitteluun linjaan ajamaan koneita. Mikäli oma ura löytyy sahateollisuudesta, näkee hän itsensä kuitenkin ennemmin toimiston puolella, hallinnollisten töiden parissa. 

– Lukion jälkeen pyrin ehkä yliopistoon. Joka tapauksessa haluan opiskelemaan luonnontieteitä.

Paavo kannustaa muita nuoria alan pariin ja muistuttaa, että mikäli metsäinen ammatti vähääkään kiinnostaa, kouluttautuminen kannattaa. Töitä on varmasti tarjolla.

– Sahat ovat tärkeitä Suomelle. Puun käyttöä on toki mietittävä järkevästi, mutta ala tulee kehittymään ja kasvamaan, sillä puu uusiutuvana ja hiiltä sitovana materiaalina on monin verroin muita materiaaleja parempi vaihtoehto esimerkiksi rakentamisessa.

Share This